Stavba ze systému IZOLOX v zimních měsících

Lze stavět v zimních měsících z IZOLOXu? Nezhorší se kvalita stavby při výstavbě v zimních měsících? Je možné betonovat stěny v zimních měsících? Musí se nechat stavba z IZOLOXu vymrznout? To jsou otázky, které Vás mohou napadnout při pohledu z okna na zasněženou krajinu nebo na rtuť teploměru pod bodem mrazu.

Lze stavět v zimních měsících z IZOLOXu? 

Ano, lze. Materiál IZOLOX je málo nasákavý, proto změny teploty, vlhkosti, chladu nebo mrazu na něj nemají takový vliv jako na jiné nasákavější zdící materiály. Je to dáno tím, že desky IZOLOX tvoří téměř z 90 % dřevní štěpka, 9 % cement a 1 % vodního skla. To zaručuje menší nasákavost a ochranu proti dřevokazným houbám, plísním a škůdcům. Vlastní stavba zdiva je suchá montáž, kterou je možno dělat v podstatě za jakéhokoliv počasí (limitující jsou lidské faktory). Zmonolitnění, neboli zpevnění celého systému zálivkou z betonu, se dělá po částech. V našich geografických podmínkách není obvykle dlouhé období s mrazem, proto je možno stavbu nasucho smontovat a teprve následně, když se teploty přiblíží nule, stavbu zabetonovat. Tím se uspoří čas, neboť nejsou prostoje v montáži.


Nezhorší se kvalita stavby při výstavbě v zimních měsících?
Z výše uvedeného vyplývá, že o kvalitě a pevnosti celého zdiva rozhoduje betonová zálivka, která se dělá v teplotně příznivém počasí, běžně do teplot kolem mínus 5 stupňů Celsia. Do betonu se přimíchávají přísady, jež urychlují nabývání pevnosti a tvrdnutí betonu. Tím pádem je kvalita vždy zachována i v zimním období.


Musí se hrubá stavba z IZOLOXu nechat vymrznout?
Nemusí. Ze statických důvodů není vymrznutí nutné. Je to dobré z důvodu vlhkosti, která se vytvoří při vlastní stavbě, konkrétně při betonáži. Díky vymrznutí má vlhkost delší čas na to, aby přirozeně ze zdiva vyprchala. U přízemních domů je vysychání rychlejší, protože vlhkost odchází pod nebedněnou konstrukcí vazníkové střechy, u patrových domů trvá tento proces o něco déle. I když se však dům vymrznout nenechá, lze jej bez potíží osadit okny a pokračovat na vnitřních pracích.
 

Stavba ze systému IZOLOX v zimních měsících

Vybíráte projekt? Plánujete stavbu domu? Poradíme Vám!

Jan Černý

Jan Černý

specialista na výběr a výstavbu domů

+420 603 778 656
jcerny@futur.cz

FUTUR s.r.o.
stavební společnost

Korespondenční adresa
(návštěvy zájemců o stavbu)

Pardubická 39
537 01 Chrudim

Váš prohlížeč (Internet Explorer) je zastaralý.

Již nevydává pro systém Windows žádné aktualizace. Stáhněte si jeden z těchto aktuálních, svobodných a vynikajících prohlížečů: